Gwaith i Tolkínionnath

A Társaságról és a Közösségről

Posts tagged GOMUNCS

0 notes

Sötét Úr hozzászólása a Fórumban a GOMUNCSról

Főleg a technikai megvalósíthatóság szempontjából, mert túlerőben voltak az abban az irányban érdeklődők, de jó lett volna, ha más vélemény is elhangzik. Mindenképpen abba az irányba mutatnak a dolgok, hogy a közösségi oldalak szolgáltatásait überelni úgysem tudnánk, viszont kihasználni megfelelő integrációval ki lehet. Ennek a mértékéről és módjáról viszont szélesebb körű párbeszédre van és lesz szükség.
Felmerült továbbá az is, hogy jelenleg mi az, aminek használati értéke van a tolkien.hu-n. Mit kell megtartani belőle, és mi az, amitől akár meg is lehet válni. Milyen részei vannak, amik a mostani, a legutóbbi átalakítás óta jelentős mértékben megváltozott környezetben hasznosíthatóak. 

 • Kell-e fórum?
 • Kell-e a jelenlegi kategória rendszer?
 • Kell-e a jelenlegi összetettségű felépítés?
 • Kell-e jelenleg fent lévő tartalom?(!) (A válasz nyilván az, hogy egy része mindenképpen, mert olyan szövegek, fordítások is fent vannak, amik nem férhetőek hozzá máshol – csak épp megtalálni nem lehet őket a lomok között. De mi az, ami lom?)
 • Kell-e Tolkien Wikit csinálnunk? (Lesz-e, aki megcsinálja? Ahhoz cikkek ezreit kell írni, fordítani. A Wikipédián is éppen hogy csak működik a Tolkien Műhely, jóformán két aktív szerkesztő tartja fenn.)
 • Milyen jogosultsági rendszer alatt érdemes működtetni az oldalt? (A jelenlegi rendszer használhatatlan, főleg technikai hiányosságok miatt.)
 • Valóban kell tolkien.hu-s e-mail? És ha igen, mennyi? Kinek? Hogyan? (Lehetne sima alias más e-mail címekre, elvégre a legtöbbünk, akiknek van is tokien.hu-s címe, Gmailt, Hotmailt vagy esetleg freemailt használ.)


És akkor még ott van a legnagyobb kérdés: ki csinálja meg a szükséges változtatásokat, akin számon is lehet kérni, amit csinált és amit nem csinált, vállalja a rendszer karbantartását és fejlesztését is, és egy olyan keretrendszerrel építkezik, ami mások számára is megtanulható, hozzáférhető, és biztonságos

E gondolatok mentén véleményeket még mindig szívesen fogadunk, és egyéb ötleteket, szempontokat és kérdéseket is várunk. A témában tervezünk újabb Gomuncsot is tartani, lehetőleg nagyobb, és főleg szélesebb témakörökben aktív közönséggel.

(Source: tolkien.hu)

1 note

Múltkedden történt – Tolkien.HU GOMUNCS beszámoló 1. rész

… hogy Sötét Úrral, Efkúval, secsabával, gillzzel, Estellel és Esgallal (ha valakit kihagytam, visítson és ne érezze magát sértve) GOMUNCSot tartottunk a Krimóban a Tolkien.HU ügyében való gondolkodásért.

Amiben lényegében egyetértettünk, az az volt, hogy a jelenlegi tolkien.hu-val több fő gond(csoport) is van:

 • felhasználóbarátsági gondok
  Az egész oldal nehezen kezelhető, a funkciók el vannak dugva vagy hiányoznak (pl. a főoldali kategóriák eléggé átláthatatlanok, oldalanként kell visszalépegetni; a privát üzeneteknél nekem pl. háromszor kellett nekifutnom, mire be tudtam írni a címzettet…)
 • szeparált, nehezen átjárható „főoldal” és „fórum”
  előbbi semennyire nem kereshető, utóbbiban elvileg van keresés funkció, de találatot csak akkor ad, ha pontosan tudod, milyen szavak szerepelnek benne – gyakorlatilag mindkettő „elnyeli” a tartalmat, a fórumban további gond a sok értékes tartalom a kreatív topikokban, amit az emberek nem posztolnak külön a nagyon nehézkes és eldugott főoldal-beküldésben.)
 • kriptaszagú, az oldszkúlságától eltekintve is elég lehangoló design (a sok sötétszürke biztos jól mutat egy grafikán, de napi szinten nem szívesen használja az ember)
 • bizonyos, a közösségi élet szempontjából fontos funkciók teljesen hiányoznak, másokra pedig nincsen megfelelően tervezett funkció
  két jellemző példa: 1. esemény/taliszervezés (hiányzik: van egy nem működő naptár, dísznek). a gyakorlatban jobb híján a fészbukon szerveződnek a nagyobb talik, a kisebbek pedig fű alatt, fb státusz üzenetekben, körtelefonban. 
  2. kreatív műhelyek: elvileg ugye vannak nekik topikok, de ezek nem igazán felelnek meg a célnak, mert az alkotások elnyelődnek, ill. összekeverednek a napi szervezéses vagy vitahozzászólásokkal; ha valami estel éppen nem emlékszik és keresi vissza a dolgokat, akkor új emberek nem igazán fogják azokat látni sosenem.

Lényegében ezek voltak a visszatérő sirámok. A konklúzió az volt, hogy már mindenkinek eléggé tele elege van a jelenlegi helyzetből, és a jelenlegi motor és adatbázis annyira szénné van haxolva / tele van szeméttel, hogy akár egy teljesen tiszta lappal kezdést is elfogadhatónak találnának – a régi dolgok értékeinek későbbi, folyamatos migrációjával, csak legyen végre valami használható

4 notes

Kérdések

Nektek is feltenném a két kérdésemet, amit a múltkori GOMUNCS jelenlevőinek szegeztem (amikor láttam, hogy nagyon elharapózik a részletekbeveszés):

 1. Mi a legfontosabb, a legnagyobb érték számotokra az MTTben?
  Miért vagyok itt? Miért jó nekem itt? Miért van itt mind ez a sok ember már n éve? 
 2. Milyennek képzelitek el a jövő MTTjét, tolkienitáit?
  Milyennek szeretném látni az MTT-t 10-20-30-50-100-akárhány év múlva? Mit szeretnék kihozni belőle? És ennek a személyes része is: Ki szeretnék lenni én az MTTben? 
  A lényeg az, hogy most ne konkrét stratégiákra gondoljatok, amit most „csinálni kell(ene)”, vagy „lehetne”; hanem amit tényleg szeretnétek, akár a legelborultabb vágyálmok is. 

Leírhatjátok kommentben, küldhettek posztot (most látom csak, az írás beküldése funkció meginn eltűnt… anyád tumbler miért lettél ilyen bugos? na elvileg most jó.), de én annak is örülök, ha csak gondolkodtok meg beszéltek róla akárkivel. Fontos, hogy akár online, akár személyesen beszélgessünk ilyenekről, szabadon (lehetőleg nyilvánosan is), mert az ember társas lény lévén sokkal hatékonyabban gondolkodik bármiről, ha beszélhet róla valakinek-valakivel. 

Hogy miért teszem fel ezeket a kérdéseket? Egyrészt mert engem speciel baromira foglalkoztatnak mostanában, és érdekel, hogy a többieknek mi jár a fejében. Másrészt mert azt gondolom, hogy most itt a pillanat – pezsgő közösségi élet, sok lelkes ember, új, tettrekész vezetés  –, hogy mielőtt elindulunk valamerre, megálljunk és elképzeljük, hogy milyen az a hely, ahová el szeretnénk jutni (és ennek megfelelően indulunk el egyáltalán, és szervezzük meg az utat).

Meg a tényleges, gyakorlati ötletek is csak akkor tudnak találóak, innovatívak lenni, ha az ember (közösség) el tudja ereszteni a képzelőerejét, különben minden továbblépési kísérlet a meglevő, esetleg már nem is adaptív minták vég nélküli ismétlésére lesz kárhoztatva.